Regelmatig krijgen wij van onze klanten te horen dat zij al jaren last hebben van scheerirritaties tijdens of na het scheren. Zij hebben al van alles nog wat gebruikt: scheerschuim uit een bus, scheergel en scheerzeep. Na de zoveelste beroerde scheersessie koopt men wanhopig het bekende scheerzeepje in het gele plastic bakje bij de drogist of supermarkt. Je zou toch verwachten dat een scheerzeepmerk met een historie van meer dan 400 jaar goed zijn werk moet doen. Ook na gebruik van dit scheerproduct valt de scheerbeurt vies tegen. Mopperend verdwijnt het in de prullemand. In deze blog leggen we uit wat slechte en goede scheerzepen zijn.
Waarom zijn er slechte scheerzepen te koop?
Omdat mannen meer bezig zijn met hun uiterlijk en regelmatig scheren zie je tegenwoordig verschillende hippe merken ook een scheerzeep ontwikkelen en op de markt brengen. Vaak gaat het om zogenaamde duurzame milieu- en huidvriendelijke verzorgings- en zeepmerken. Ook deze merken willen uiteraard een graantje meepikken en verkopen dus ook een scheerzeep voor het scheren. Of het gaat om bekende grote parfum- en retailmerken die een populair herengeurtje in een scheerzeep stoppen. Vol enthousiame koop je of je partner dit product. Na één keer scheren kom je van een koude kermis thuis.
Meestal zijn deze scheerzepen eigenlijk gewone hand- of badzepen maar dan in een ronde vorm. Deze merken stoppen een gewone zeep in een blikje of kartonnen doosje en plakken er een snor of baard op.
Ook heb je enkele bekende cosmeticamerken of cosmeticawinkelketens die een crème verkopen als een klassieke scheercrème. Het gaat meestal om een dikke crème die je dan met de hand moet aanbrengen en verdelen. Deze scheerproducten produceren geen scheerschuim. Aanbrengen met water en scheerkwast werkt niet bij deze producten.
Hoe herken je een beroerde scheerzeep?
Om een slechte scheerzeep te herkennen moet je eerst weten wat een goed scheerproduct moet doen. Een scheercrème is smeuïg en zit in een tube of een potje. Een klassieke scheerzeep heeft een harde samenstelling, heeft altijd een ronde vorm en zit in een potje. Beide moet je met warm water en scheerkwast opschuimen en aanbrengen.
Goede scheerproducten doen het volgende:
- water vasthouden en niet uitdrogen waardoor de baardharen zich gaan volzuigen met water en zachter worden;
- produceren een volvette romige beschermende scheerschuim om de huid te beschermen en voor het comfortabel glijden van het scheermes over de huid;
- verzorgen en voeden de huid tijdens het scheren, voorkomen irritaties tijdens en na het scheren en zorgen voor een prettig after shave gevoel op de huid.
Zeep wordt gemaakt door plantaardige of dierlijke oliën en/of vetten (triglyceriden) te laten reageren (het verzepingsproces) met een loog, zoals natriumhydroxide of kaliumhydroxide. Deze zepen hebben een hoge pH-waarde en ontvetten je huid. Dat is natuurlijk ook logisch want een gewone handzeep moet je huid reinigen. Scheerzepen en scheercrèmes zijn overvette zepen en bevatten naar verhouding meer oliën en vetten. Tevens bevatten ze ook diverse verzorgende oliën, zoals Arganolie, Shea boter en Castorolie. Scheerproducten moeten je huid voeden en beschermen tegen het scheermes.
Slechte scheerproducten doen precies het tegenovergestelde. Het bekende scheerzeepje in het plastic bakje schuimt zeer snel op maar droogt ook zeer snel op. Je brengt het aan op de huid en na luttele seconden droogt de schuim op. Wat overblijft is een droge witte 'koek' op je huid. Tijdens het scheren moet je 2 of 3 keer nogmaals het scheerschuim aanbrengen met de scheerkwast. Ook enkele andere drogisterijmerken hebben scheerzepen die zeer snel opdrogen na het aanbrengen. In plaats van een romige scheerschuim produceren deze scheerproducten een slappe dunne scheerschuim met grote luchtbellen. Al snel na het aanbrengen verdwijnt het scheerschuim op je gezicht.
De nepscheerzepen hebben meestal exact dezelfde samenstelling en receptuur van een gewone handzeep. In plaats van voeden en verzorgen hebben ze een sterk dehydraterende werking. Na het scheren heb je dan ook vaak last van een droge trekkerige huid. Of een branderig schraal gevoel en rode vlekken rondom de mond, wangen en halsstreek. Dagelijks horen wij klachten van klanten dat zij na het scheren met de goedkope scheerzeep uit de supermarkt de hele ochtend last hebben van een schrale huid. Vaak denkt men dat ze een gevoelige huid hebben en daarom snel last hebben van scheerirritaties. Maar het ligt helemaal niet aan de huid, het probleem is de agressieve en huidonvriendelijke scheerzeep of scheerschuim.
Wat zijn goede scheerzepen?
Een goede scheerzeep en scheercrème schuimt vlot op met water en scheerkwast en zorgt voor een glad, fris en comfortabel scheerresultaat:
- het schuim blijft goed 'hangen' op het gezicht;
- houdt lang en voldoende water vast;
- maakt de baardharen zacht;
- beschermt de huid;
- zorgt voor een goede slick en bescherming;
- en tenslotte voorkomt het scheerirritaties na het scheren.
Een goede scheerzeep en scheercrème voelt vettig aan en bevat diverse oliën en vetten, zoals kokosolie, Arganolie en Castorolie. Deze bestanddelen houden goed water vast, zorgen voor voldoende schuim en een stevige stabiele compacte scheerschuim en voeden en verzorgen de huid. De vettige film op de huid zorgt ervoor dat de scheermesjes niet direct op de huid zitten maar soepel over de huid glijden. Na het scheren heb je weinig tot geen last van een droge trekkerige huid. De pas geschoren huid voelt prettig aan.
Iedereen moet natuurlijk voor zich zelf weten welk scheerproduct hij gebruikt. En als je niet zoveel hebt te besteden dan grijp je snel naar een super goedkoop scheerzeepje in de supermarkt. Maar je hebt er niets aan als je wel glad bent en vervolgens de gehele dag met huidirritaties rond loopt. In dit geval een mooi voorbeeld van goedkoop is duurkoop.